#I mitt sverige: Tillsammans kan vi göra något stort

midsommardans

På söndag så skulle jag vilja be er om en sak. Jag skulle vilja att ni går och röstar. Jag vill att ni ska tänka igenom hur ni vill att ert Sverige ska vara, i stort och smått. Hur ni vill att kvinnor och män ska bemötas, vare sig man är invandrare eller svensk, ung eller gammal.

På söndag är det valdag och det är inte vilket val som helst. Det är nästan ännu viktigare nu än tidigare att visa vad vi står för. För dig, för dina barn och barnbarns skull. För dina medmänniskor, för dina nya vänner, för din nya kärlek.

Min mamma kom till Sverige när hon var 30 år. Innan hon flyttade till den lilla byn i Småland så jobbade hon som ekonom på en chokladfabrik i Polen och hade bott i Szczecin i hela sitt liv. Tills hon träffade pappa. De blev kära, de gifte sig och mamma flyttade till Sverige. Hon kom till ett helt nytt land, med ett nytt språk och en ny kultur. Nya människor och nya värderingar. När man kommer till ett nytt land så kommer det som ett brev på posten att man möts av förutfattade meningar och fördomar. Folk tyckte att om man kom till Sverige så skulle man vara tacksam och anpassa sig direkt. Bli en svensk, prata svenska utan brytning och göra sådant som ”svenskar gör”. Ändra sitt DNA. Min mamma flyttade till Sverige på grund av kärleken, men trots det fick hon mötas av fördomar hela tiden. Polacker var minsann jordgubbsplockare och jag vet inte hur många gånger vi har fått stå ut med osmakliga polack-skämt i tid och otid.

De trodde att alla invandrare kommer till landet Brunsås för att få ett bättre liv. Men det blir inte ett bättre liv när man blir ifrågasatt och möts av fördomar i princip hela tiden. Vi får aldrig glömma bort att vi är alla människor med känslor. Och det är dags att vi börjar samarbeta innan det är för sent. Vi måste hjälpa varandra och inse att om det finns hjärterum så finns det stjärterum. Vare sig man flyttar på grund av kärleken eller på grund av att man flyr från ett krig. En dag kanske det är din tur att flytta till ett nytt land och då vill du också känna dig välkommen och slippa kränkningar.

Sverige berikas när landet välkomnar människor med olika kulturer, med olika hudfärger, med olika historier och bakgrunder. Jag är stolt att min mamma kommer från Polen och att min pappa kommer från Sverige. Jag har två kulturer bakom mig och jag känner mig rik på erfarenhet, på språk och på kultur. Det är något som är värt mer än pengar. Vi lär oss nya saker från varandra hela tiden och vi kan bli något riktigt stort, bara vi samarbetar tillsammans och lägger alla fördomar i en flyttkartong längst ner i en mörk källare.

Tur för mig att min mamma vägrade ändra sitt DNA. Hon är sig själv ända ut i fingerspetsarna. Hon syns, hon är färgstark, hon bryter på svenska, hon säger alltid vad hon tycker och hon är helt underbart fantastisk! Hon har varit med om en hel del skit men just den skiten har runnit av henne och nu är hon den starkaste personen jag känner. Hon är min hjälte, min idol och min mamma.

Jag kommer definitivt att gå och rösta på söndag och lägga min röst på ett solidariskt parti som bryr sig om människor, som vill att det ska vara jämlikt, som vill att alla ska känna sig välkomna vare sig vi heter Berta, Hassam, Kakan eller Halina.

Detta inlägget är en del av bloggkampanjen #imittsverige. Du kan läsa fler inlägg om ämnet hos Undebara ClaraEmma Sundh, Emily Dahl och Elsa Billgren. Hur vill du att ditt Sverige ska se ut? Använd taggen #imittsverige på Instagram, Facebook eller Twitter och dela med dig av hur du vill att det ska se ut i ditt Sverige. Och du, glöm inte att rösta på söndag! 

7 reaktion på “#I mitt sverige: Tillsammans kan vi göra något stort

 1. Pingback: #ImittSverige: Jag ska göra världen varm för dig. | Emmas Vintage

 2. Pingback: Flykten och fjärilseffekten. En del av #imittsverige - Emily Dahl

 3. agneta fredriksson

  för ett nytt Sverige där jag vill att mina barnbarn ska växa upp, där det finns plats för alla, där vi pratar basinkomst o existenslinje, att livet inte bara är arbete!! Ta en titt på partiet Enhet, det växer….de goda tankarna sprider sig!!

  Svara
 4. Miranda

  It is a beautiful feeling, what your message propagates, and as a former immigrant myself, I understand what you’re talking about, concerning prejudices and violations, and just downright rudeness. Thus said, not being swedish nor living in Sweden, I can only relate to my own country, Portugal, and even though I do not oppose immigration, I certainly oppose this country’s successive governments that have given immigrants all kinds of subsidies and facilities, while portuguese people go without them. Immigrants are mostly flocking to my country because they know they will have it easy and hardly need to work to get paid funds by the government while portuguese people go without jobs and respective subsidies or help from the government. POlitics concerning immigration and immigrants should change, and so should people’s actions towards them, but above all, some immigrants should change their perspectives when they move to another country and not expect to have everything handed to them, as it happens in my country.
  http://bloglairdutemps.blogspot.pt/

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *