Q & A – Svar på era frågor del 2

115

Q: Hej finaste Madeleine! Roligt med frågestund! Har tänkt ställa dessa frågor länge men eftersom du har denna stunden nu så passar jag på!

1. Hur redigerar du dina foton?
2. Vad har du för kamera?
3. Hur gjorde du när du startade butiken? Är nämligen sugen själv på att starta en butik med vintage. Behöver man en buffert eller ta ett lån?

Ps. Tack för fin blogg! / Johanna

A: Hej Johanna! Här kommer mina svar på dina frågor:

1. Jag redigerar mina foton i Photoshop. Tycker att det funkar bäst för mig. Jag ljusar upp de flesta fotona, ökar kontrasten och highlightar där det behövs. Ibland lägger jag på ett filter om jag vill få fram en speciell känsla. Och om jag har fotat i ett rum där lampan har varit tänd så brukar jag lägga på en blå nyans för att lugna ner känslan på fotot.

2. Jag köpte en Canon EOS 5D Mark III och två objektiv förra året. Måste säga att att det är den bästa kameran jag har haft!

3. Först är det nog bra om man har en vision om hur man vill att butiken ska vara. Hitta en lokal och var beredd på att det är ganska mycket jobb att starta en butik. Speciellt i uppstarten. Man behöver köpa in mer saker än vad man tror och det är mycket som ska tänkas på – påsar, kortläsare, skylt, logga, butiksdisk, kassa med mera. Men sen när det är klart och du kan öppna din butik så kommer det vara värt mödan! Jag började sälja äldre möbler och nu har jag jobbar upp en buffert så jag kan köpa in nya saker lite då och då. Så jag har alltså inte tagit något lån, tagit hjälp av vänner som kan stå i butiken när inte jag kan och investerar i saker som jag tror stenhårt på. Det är roligt med butik – men det är slitsamt också. Men om du vill verkligen starta butik så ska du göra det!

104

Q: Hej!
Jag undrar lite var ni hyrt torp på Öland och ungefär vad det kostat. Tips på varigenom en kan hyra trevliga torp helt enkelt:) 

Tack för en fin & inspirerande blogg! /Emma

A: Hej och tack! Vi har hyrt hus och torp på Gotland, Öland och i Vimmerby. Torpet på Öland hyrde vi på norra Öland och ska man hyra ett torp där så får man nog betala runt 3000-9000 kr, beroende på hur stort torpet är.

103

Q: Din blogg är så fin! och jag blir så inspirerad till att ta tag i den där drömmen om att starta eget. Kan du inte berätta lite mer hur du gick till väga när du startade butiken? Och hur du tänker inför lansering för webbutik?

Vad har ni för planer för framtiden med boende osv? /Tove

A: Tack Tove! Jag startade butiken i samband med att jag letade efter ett frilanskontor. Sedan hittade jag en lokal som egentligen var perfekt som butikslokal – och på den vägen är det. Vi renoverade lokalen, la in nytt golv och målade väggarna. Jag säljer vintagemöbler och inredningsdetaljer från leverantörer som ingen annan har i Kalmar. Därför så hittar folk hit till mig även fast butiken inte ligger mitt i smeten. Jag vill gärna starta en webshop eftersom man når ut till så himla många fler. Men just nu har det varit ganska mycket, så förhoppningsvis blir det en webshop till hösten!

46

Q: Tack för en himla himla fin blogg! Du har alltid så bra synvinklar på saker tycker jag, och därför kanske du kan ge mig lite tips? Jag ska nämligen vara au pair en bit norr om Paris (Champagne sur Oise) men ta fransklektioner i centrala Paris så jag kommer hålla till där en del också. Tror det kommer bli jättekul men jag har aldrig varit där förut! Vad får jag inte missa? Alla kategorier! PS Älskar mat. Och second handbutiker.  /Amanda

A: Tack Amanda! Kika gärna in min Parisguide med hotell, restauranger, barer och affärer, som jag försöker uppdatera så fort jag får nys om något nytt ställe. Hoppas att du får det bra i Paris!

 

Q: Hej! Är väldigt nyfiken på vad du har pluggat för något? Alla stora och små utbildningar efter gymnasiet räknas!
Tack för en fin blogg!
Kram! /Sofia

A: Hej Sofia! När jag skulle välja gymnasium så kändes Estetisk bild och form med inriktning på foto given för mig. Efter det så har jag gått Mönsterkonstruktion och klädsömnad på Folkuniversitetet samt Digital Media på Hyper Island i Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *