Pannkakstårtan

pannkakstårta7När vi var i Vimmerby så gjorde vi pannkakstårta för första gången i våra liv! Jag har bara läst om denna delikatessen i Pettson och Findus-boken och alltid tyckt att det låter så gott med pannkakstårta. För ett tag sedan så fick Tuva en Pettson och Findus-kokbok av sin mormor och där fanns även original-receptet på den berömda pannkakstårtan som Findus får varje gång han fyller år! Så sagt och gjort, vi gjorde denna gudomligt och enkla tårta en julikväll i Vimmerby och jag kan avslöja att vi slapp sätta oss i ägg och jaga bort en tjur för att köpa mjöl till tårtan. Smärtfritt med andra ord!

pannkakstårta2En mycket peppad Tuva på den härliga punschverandan. Punschverandor alltså, här kan en sitta timtals med en god bok, vare sig det är regn eller tropisk hetta. Och fikorna blir liksom lite extra goda här.

pannkakstårta4Istället för punschpraliner så dekorerade vi med färska jordgubbar. Minst lika gott.

pettsonochfindustårtaOch här kommer receptet på pannkakstårtan!

Pannkakstårta

Ingredienser: 5 ägg, 6 dl mjölk, 2 msk socker, 1 tsk salt, 5 dl mjöl, 1 dl vatten, 2 msk smör, 2 dl vispgrädde, sylt.

1. Rör ihop ägg, mjölk, socker och salt.

2. Rör ner mjölet tills det blir en jämn smet utan klumpar. Häll på resten av mjölken och vattnet. Smeten kan nu stå en stund.

3. Smält 2 msk smör i stekjärnet och rör ner det i smeten så behöver du inte smöra så mycket mellan varje lagg. Grädda pannkakorna och låt dem svalna.

4. Vispa grädden. Bred omväxlande grädde och sylt på pannkakorna. Garnera med punschpraliner eller bär!

Receptet kommer från Pettsons och Findus kokbok.

pannkakstårta1Tårtan är perfekt att göra när man ska fira namnsdag, födelsedag eller bara är sötsugen på något väldigt gott. Märker ni förresten på fotona att jag har en ny kamera? Min gamla gick ju sönder under midsommarhelgen och jag kände verkligen att det var på tiden att investera i en ny kamera. Men mer om den i ett annat inlägg!

2 reaktion på “Pannkakstårtan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *