Fettisdagen och recept på semlor!

9

Då var dagen äntligen här, den berömda fettisdagen! Dagen då det är helt okej att käka semlor till frukost, lunch och middag. Dagen då konditorierna säljer sina bakverk som smör i solsken. Och så är det ju även pannkaksdagen idag, visste ni det? Vi lyxar till det iallafall med härliga semlor från Danskan. Tyvärr så klarar inte min rygg av ett storbak av semlor denna gången så det får jag spara tills nästa år istället. Men om ni vill göra era egna semlor med hemmagjord mandelmassa och vispad grädde så har jag ett bra och välbeprövat recept som jag fått ärva av min pappa en gång i tiden! Här kommer det:

8

Semlor på klassiskt vis (ca 12 stora semlor)

Ingredienser till degen

50 g jäst till söta degar

3 dl mjölk, 37 grader

1 ägg

630 gram (drygt en liter) vetemjöl

1/2 tsk nystött kardemumma

1/2 tsk salt

1 dl strösocker

1/2 tsk hjortronssalt

100 gram rumsvarmt smör

1 ägg

1. Smula jästen i ljummen mjölk. Rör tills jästen lösts. Blanda i ägg och hälften av mjölet. Tillsätt sedan kardemumma, salt, socker och hjortronssalt. Arbeta i mer mjöl, men spara 2 dl till senare. Knåda degen i ca 5 minuter. Täck degen och låt jäsa i ca 30 minuter.

2. Knåda den jästa degen ett par minuter och tillsätt smöret i klickar, varvat med det resterande mjölet. Knåda degen i ytterligare 5 minuter. Degen ska bli blank och smidig.

3. Dela upp degen i ungefär 12 lika stora delar så att de väger runt 100 gram. Gör varje degbit till runda bullar och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa 10-15 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Vispa upp ett ägget med en gaffel och pensla bullarna. Grädda bullarna i ugnens mitt ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Tips! Plasta in bullarna så håller de längre utan att bli torra så snabbt.

Ingredienser till fyllningen

100 gram (skållad) mandel

1 dl strösocker

ca 1 dl mjölk

3 dl vispgrädde

Florsocker till garnering

1. Mal mandeln i kvarn för bästa resultat. Mixad mandel suger inte vätska lika bra.

2. Vispa grädden.

3. Skär lock av kalla bullar, krafsa ur underhalvans inkråm försiktigt med en sked eller gaffel. Blanda den malda mandeln, socker, inkråm och mjölk och fördela i underhalvorna. Spritsa eller klicka på grädden och lägg på locket. Sikta lite florsocker över semlorna. Servera!

2

Och så brukar jag dricka hinkvis kaffe till det, helst i mina favoritkoppar som kommer från House of Rym. Ha en fin fettisdag nu, varje sig ni bakar egna semlor, köper på bageri eller kanske steker pannkakor istället!

En reaktion på “Fettisdagen och recept på semlor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *