En riktigt god fiskgryta med saffran

godaste fisksoppan

Låt mig presentera världens godaste fiskgryta. Denna fiskgryta till fisksoppa har blivit min sanna paradrätt! Det började med att vi skulle bjuda familjen på middag en helg. Vi hade ingen aning om vad vi skulle göra så vi fick googla fram ett bra recept på en fisksoppa med saffran. Soppan blev en succé och efter det har jag gjort denna fisksoppa ungefär en gång i veckan. Den är ju så himla enkel att göra och är fantastiskt god. En sann fiskelycka! (Ni fattar vad jag menar om ni har läst och sett Små citroner gula)

5

Eftersom jag har gjort fisksoppan så många gånger så har receptet etsat sig fast i huvudet, för en gångs skull. Och här kommer receptet till alla som är nyfikna!

Godaste fisksoppan

Finhacka en gul lök i små bitar, skala tre morötter och skär i slantar. Ta en fänkål och skär i  smala klyftor. Allt detta fräser du tillsammans med olivolja, hackad röd chili (ta i så mycket som du vågar) och två pressade vitlöksklyftor i en stor kastrull.

godaste fisksoppan

Efter ett tag så har grönsakerna mjuknat lite och löken blir nästan lite genomskinlig. Då häller du i 1 deciliter vitt vin, 5 dl grädde, 5 dl vatten och även ett kuvert saffran. Salta och peppra efter behag. Låt puttra i ca 10-15 minuter, tills fänkålen och morötterna har blivit ganska mjuka. Sedan tar du fyra upptinade laxfiléer, skär lagom stora bitar och lägger i soppan så att det täcker laxen. Detta ska sjuda tills laxen är färdig, cirka 5 minuter.

fiskgryta med saffran

Nu är soppan färdig! Gör en fuskaioli enkelt genom att blanda köpt majonäs med pressad vitlök till önskad vitlöksstyrka. Häll upp din godaste fisksoppa i en djup tallrik, lägg på en klick aioli och dekorera med färsk dill. Om du vill lyxa till det så lägger du även på en näve handskalade räkor. Smaklig spis!

6 reaktion på “En riktigt god fiskgryta med saffran

    1. bonjourvintage Inläggsförfattare

      åh så synd, men ni kanske kan göra en vegetarisk gryta istället? då kan ni ha potatis i istället för fisk, och lite extra fänkål. om han tål räkor har ni på det!

      Svara
  1. mae

    Den här soppan (för jo, det var nog mer soppa än gryta) gjorde vi hemma igår. Om jag får tipsa: hacka i lite färsk chili, färsk dill och persilja och en extra vitlöksklyfta, minska något på mängden saffran och all vätska MEN ta i lite mer vitt vin så blir smaken lite mer rund och mindre söt och man slipper kompensera med onödigt salt. Vi skippade aiolin och kokade lite vildris till. Väldigt somrig middag och så himla enkel att göra!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *