Reportaget och krönikan

mat

Jag är ju fest- och pysselskribent nu! Och här kommer hela reportaget i större format och jag har även fått med krönikan som jag skrev om skördetiden. Håll till godo!

”Vi bor i lägenhet, och även fast vi har barn, så kan jag tycka att det är både praktiskt och smidigt att leva i en trea med kök. Men likt en utekatt så vill jag ha ett torp varje gång när sommaren kommer. Jag vill ha en trädgård där vi kan odla våra egna grönsaker, en berså där vi kan dricka jordgubbssaft och mumsa i oss chokladsnittar och känna lyckan att bara kunna sätta sig på sin trappa med en kopp kaffe i handen och lapa sol.

Så hur gör man om man både vill ha kakan och äta den? Då hyr man ett torp. Och det är precis det vi har gjort de senaste somrarna. Vi har hyrt torp på olika ställen men denna sommaren bestämde vi oss för att upptäcka Öland som ändå ligger så nära. Vi hittade ett rött litet torp med snickarglädje på norra Öland och vi bestämde oss ganska snabbt för att det fick bli årets sommartorp. Det visade sig att vara en vinstlott. Torpet hade allt man kunde begära; en fin trädgård, en mysig punschveranda och kossor som grannar. En idyll som många drömmer om att få uppleva varje dag. Därför tyckte jag att det var perfekt att fotografera dagens skördeskiva just här!

Det jag älskar med skördetiden är att man får safta, sylta, konservera och pressa ut den sista juicen ur sommaren. Likt en husmor så bevarar vi alla godsaker som inte får gå till spillo. Det är saftiga äpplen, det är solmogna jordgubbar och det är både fasta och mjöliga potatisar. Det är färgglada pumpor, det är söta körsbär och det är tomater som smakar mer än vatten. Allt för att göra sommaren lite längre än vad den faktiskt är. Ett glas hemmagjord saft kan väcka tillbaka sommarminnena i ett mörkt januari när vi behöver det som mest. Just därför är skördefesten så varmt välkommen. Vi får ta del av någon annans trädgård och skörd. Vi får smaka, lukta och känna oss fram. Efter en runda på Öland så är vårt kylskåp fullproppat med goda saker och vi är fyllda med inspiration och en ännu starkare saknad till en trädgård. Då är det himla tur att man kan konservera sommaren på burk!”

2 reaktion på “Reportaget och krönikan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *